lauantai 10. joulukuuta 2011

Luukku 10: Millainen hevosenomistaja olen?

Hota ja Thalik 5.2.2010

Sain tämän haasteen Lauralta, joka siis haastoi minut kirjoittamaan siitä millainen hevosenomistaja olen.

Haasteen tarkoitus on kertoa millainen hevosenomistaja olet. Mitä haluaisit itsessäsi parantaa, ja mistä asioista olet ylpeä. Kirjoittajan täytyy olla rehellinen, ettei haaste menetä merkitystään. Jokainen kirjoittanut voi halutessaan haastaa 3 henkilöä tekemään tämän.

En haasta erikseen ketään, saa tehdä kuka haluaa!!!!!


Thalikin kanssa 24.6.2010


Liikutus.
Ikävä kyllä, liikutus on ollut todella huonoissa kantimissa nyt reilun vuoden ajan. Tai oikeastaan pari vuotta, jos lasketaan mun raskausaika mukaan! Itse ratsastaisin mielellään useamman kerran viikossa, mutta koska jonku pitäisi hoitaa Nelliä sen aikaa, todellisuus on sitä, että saa olla onnellinen, jos kerran kuukaudessa pääsee... Kaks kertaa kuukaudessa on jo luxusta. Prkl.
Olosuhteiden pakosta joudun menemään maastossa. Meillä ei mitään erikoisia maastoja ole, varsinkin jos haluaa pysyä pois traktoreiden jaloista. Tai renkaista. Talvella on helpompaa, kun kovatkin tiet on lumen ansiosta käyttökuntoisia ;D
Maneesille meillä on lyhyt matka, alle 10 km. Koko syksyn oon suunnitellut meneväni sinne, mutta?!?! Tosin ei siellä ennenkään tullut käytyä kuin valmennuksissa. Harmi sinänsä.
Kenttää meillä ei ole, tarvisin kyllä kovasti sen. Mä en jaksa koko aikaa maastoilla, tarvitsen enemmän treeniä! Eli siis tykkään mennä kouluratsastusta ja myöskin westerniä! Esteitä mennään äärettömän harvoin, mutta joskus sentään ;D


Thalik 6.6.2010
"Kesäleirillä" eli täyshoidossa lähitallilla kuukauden ajan

Ruokinta.
Meillä on suhteellisen säännölliset ruoka-ajat hevosilla ja ne on helppo pitää samana päivästä toiseen, koska joka tapauksessa pitää navettaan herätä aamulla ;O) Eli ei tule sellaista, että viikolla hepat sais aikaisemmin ruoat ja viikonloppuna myöhemmin!
klo 6 aamuheinät
klo 8-9 ulos + heiniä
klo 13-14 päiväheinät
klo 19-20 talliin + heinää, iltaruokinta
klo 22-23 yöheinät
Meillä hevoset syö kuivaa heinää, joka on tehty pyöröpaaleihin.
Thalikin ruokavalioon kuuluu kaura, Pellavainen ja Mineral Plus.
Papu saa tällä hetkellä vielä kauraa, Mineral Plussaa, Racing Proteinia ja Racing Prixia. Ruuna on siirtymässä siis Proteinistä Prixiin, meillä on totuttelukausi menossa nyt ;O) Ja kauran jätän luultavasti pois, nyt olen sitäkin kokeillut. Olikohan meillä joskus Terhin kans puhetta, ettei sen maha kestä kauraa??
Nyt syksyllä on taas saatu porkkanoita syöttää kunnolla, kun tutun tallilla käy porkkanamyyjä.


Kesällä 2010 hakemassa heiniä pellolta xD
*minä mitään lava-autoa tarvi, mulla on Omega!*

Hoito.
Mua on sanottu aina kauhean tarkaksi hevosen hoidossa, mutta.. No ei sitä ehkä itse osaa ajatella niin ;D
Ennen lasta meillä harjattiin hevoset yleensä vähintään kaks kertaa päivässä ;D Aamulla ja illalla. Ja sitten lisäksi ennen ja jälkeen liikutuksen. Nykyään se on sitä, että aamulla JOS loimitetaan ja illalla yritän ehtiä harjaamaan. Tietenkin jos on rapainen tms. niin sitten harjataan.
Maalaisjärki on tärkeä asia mun mielestä hevosen hoidossa, ei joka pikku haavan takia tarvitse eläinlääkäriä soittaa! Helosan ja haavaspray on hyviä perustuotteita ;D
Meillä tällä hetkellä tärkeimmät pullot on Vetrolin shine (pysyy jouhet siistinä) ja jos Papulla on säteiden kanssa ongelmaa, suihkuttelen sen kavionpohjiin (siis sinne säteisiin) vedellä lantrattua mäntysuopaliuokseen. Luonnon omaa ainetta!


Viime kesänä napattu kuva Thalikin harjalaatikosta

Hevosilla on omat harjapakit harjoineen enkä käytä niillä toistensa hoitovälineitä. Myös satulahuovat ja loimet on molemmilla omansa. Niin ja olen aika tarkka väreistä, Thalik käyttää pääosin vaaleansinistä ja Papu lilaa ;D En kestä sellaista värien sekasotkua xD Loimissa väriperiaatteista joutuu tinkimään, mutta esim. harjat, riimut, huovat on aika helppo toteuttaa ;O) Sanomattakin lie selvää, että jos kuolain on messinkiä, myös suitsien solkien pitää olla messinkiä?! Ja sama hopeisessa!


Papun harjat

Loimituksen suhteen mennään hevosen mukaan. Papu tarvii aika harvoin loimea, se kasvattaa talveksi kunnon turkin! Thalik taas on enemmän vilukinttu, se saa lähes jokaisella vesisateella loimen selkäänsä sekä pakkasilla kelien mukaan.
Kengitysväli pyritään pitämään noin 8 viikossa, mutta sen kanssa joutuu joustamaan suuntaan jos toiseen, koska meidän kengittäjä käy vähän kauempaa ja on aikalailla täystyöllistetty.


Papu, minä ja Thalik 18.8.2010

Talli.
Meillä äiti sanoi joskus, että mä pidän tallin siistimpänä kuin oman huoneeni ;D En mä ehkä sitä enää nykyään allekirjoita, mutta karsinat siivotaan joka päivä, ruoka-astiat/vesisaavit pestään tarvittaessa, tavaroilla on pääosin oma paikkansa. Tällä hetkellä on vähän murroksessa homma, kun mulla on se varastohylly siellä odottamassa, että ehtisin siirtää loimet varastosta sinne. Mutta ei siellä silti saa tavarat olla hujan hajan!!
Eniten toivoisin, että minulla olisi hienompi talli. Tiedän, ettei sillä ole mitään merkitystä, mutta olisi ihanaa, kun olisi valettu lattia (piti hoitaa tänä kesänä, mutta jäi ensi vuodelle..), hienommat karsinaelementit ja  lämmin varustehuone! Ja juokseva vesi, ettei tarvis sitä iänikuista vesien kantamista enää harrastaa. Ja että lantala olisi lähempänä, kuten myös purut. Nyt niiden hakuun/kottiksien tyhjäämiseen tulee puolen kilometrin keikka, kun kerran käy. En vaadi luxusta, mutta sellaista käytännöllistä, arkea helpottavaa asiaa!!



Ihan rehellisesti voi sanoa, että ennen lasta mun vapaa-aika meni suurelta osin tallissa. Kun ei ollut kiire mihinkään. Ja se oli tosi kivaa =) Nyt toivoisi, että ehtisi olla enemmän hevosten kanssa, ehtisi enemmän vain olla siellä tallissa, ehtisi ratsastaa, ehtisi kouluttaa... Välillä tuntuu, että ainoa hevosiin liittyvä aika on sitä, että käy siivoamassa karsinat, kantamassa vedet, vie hevoset ulos ja tuo sisälle, ruokkii ja siinä kaikki. Mutta josko tämä joskus muuttuu vielä, ehkä sitten kun Nelli menee kouluun?!


Thalik & Papu 2.12.2010

Välillä, kun pimeä, märkä, rapa ja kottikärryjen kuskaaminen hangessa, veden kantaminen liukkaalla pihalla ym. ärsyttää, mietin, että voisinpa viedä hevosen täysihoitotallille. Saisi mennä sinne vain viettämään aikaa hevosen kanssa, joku olisi siivonnut ja tehnyt "paskahommat". Voisi vain ratsastaa, taluttaisi hevosen maneesiin eikä tarvisi mennä yhdellä ja samalla peltotien pätkällä.
Mutta mulle se ei sopisi. Mulla ei ole ikinä ollut hevonen täysihoidossa (paitsi Thalik oli yhden kuukauden, kun Nelli syntyi ja Hota lähti Kalajoelle). Mulle hevosen omistaminen on sen hoitamista kaikilla eri tasoilla. Mun hevoset on aina ollut sellaisessa tallissa, jossa olen ne itse hoitanut, karsinoita myöten.

Mutta en minä hevosista luopuisi, pitää vain luottaa ja uskoa siihen, että tämä on väliaikaista ja että vielä tulee se aika, kun pääsen taas ratsastamaan vanhaan malliin - ja valmentautumaan =)

Hota 27.12.2008
*niin Hotahan on siis lämminverinen, ei arabi ;D*

7 kommenttia:

  1. Toi on jotenki tuttua, kun toivoo, että olis vähän käytännöllisempi talli ym.. :D No, meillä on onneksi vähän käytännöllistynyt hommat, kun isä hommas talliin juoksevan veden ja purut ja heinät ovat samassa rakennuksessa, lähellä. Oikeastaan toivoisin enää vain, että saisin varustepuolelle kunnon valon ja tallin käytävä sais olla ainakin metrin leveämpi, niin sais siinä käytävällä aina hoidettua hepan :) Mutta ehkä sitten kun asuu omassa huushollissa ja jos joskus hevosia hommaa, niin tietää, miten kannattaa talli tehdä ja mitä kaikkea siellä on hyvä olla jne. :)

    VastaaPoista
  2. Olipa kiva postaus! Kiitos :)

    Mäkin toivoisin parempaa tallia. Haluaisin vesipisteen (nyt joutuu kantamaan talolta tai lammesta), suuremman käytävän, erillisen tilan varusteille, hienommat karsinat, katoksen kärryille/heinille/turpeelle.

    ...haaveilla kai saa..

    VastaaPoista
  3. mulla on samanlainen tilanne, vaikka ei lasta olekaan. Tamman kans ei tohtis kyllä lähtä pilkkopimeeseen, ei edes otsalampun valossa..Tai voishan sitä, mut siitä ei kyllä nauttis hevonen eikä varsinkaan selässä keikkuja...Ite oon kerenny hevosen selkään viimeks kolme viikkoa sitte...ja seuraavaa kertaa saa taas odotella...

    VastaaPoista
  4. Meillä ainakin tehtiin niin kiva talliratkaisu ettei miun tarttee haaveilla uudesta tallista tai muutoksista, se passaa aivan hyvin noinkin. Kerralla kun tekee mielensä mukaan ja kunnolla, niin ei tarttee sitten pilvilinnoja enää maalailla..

    Odotan niitä postauksia, kunhan kerrot teidän tallin remppailujutuista ja siitä milloin saat valut! :D

    Itse oon kanssa samanlainen, en vois pitää hevosta täysihoitotallissa. Siihen on monia syitä mm. se että miun täytyy ite huolehtia ja vastata niistä kokonaisuutena. En vois kuvitella vuokrausta tai ylläpitojuttuja, koska tuntisin periaatteessa laiminlyöväni sitoutumukseni ja vastuuni eläimeen, jonka olen itse omalla päätökselläni ottanut. Olenko sitten liian sitoutunut tai liian ankara itselleni, mutta koen asian näin. Jos jotain ottaa täytyy se itse myös hoitaa! =)

    Silti en sano, että toisten ratkaisut olis missään nimessä väärin jos he näkevät elukkansa parhaakse sen että laittavat vaikka hoitoon vähäksi aikaa tai hankkivat vuokraajan jne. Se on heidän asiansa, eikä minun enkä minä ole mikään sellaisiin asioihin puuttumaan tahi kommentoimaan, koska ei ole kyse minun omista ratkaisuistani!

    Tää oli kiva postaus ja Hota näyttää UPEALTA tuossa kuvassa! =)

    VastaaPoista
  5. Tätä oli niin mukava lukea, että taidan tehdä ite samanlaisen - jahka saan niin paljon aikaseksi. :)

    Juu, kyllä sitä on jo niin yhteenkasvanu tuohon hevosharrastukseen, ettei osais hevosia missään täysihoitotallissakaan pitää. Mun hevonen (eka Nopsa ja sitten Salama) kerkes kuitenkin olla kymmenen vuotta vieraalla tallissa, tosin sillonki kävin ite hevoseni päivittäin hoitamassa. Nyt omaa tallia omalla pihalla osaa niin valtavasti arvostaa. :) Siitäkin huolimatta, että siinä on aina kiinni.

    VastaaPoista
  6. Juu, tämä oli kyllä kiva juttu.:) Hauska ku oot syöttäny tuota proteiiniä niin pitkään Papulle! Kengittäjän kans puhuin, et mitä se syöttää Liinan ikäsille varsoille, niin ne ei saanu enää olleskaan proteiiniä. Tutkeinki sitte racingin sivulta asiaa ja siellä tosiaan oli, että "ensimmäisen sisäruokintakauden ajan vieroituksen jälkeen". En oo kyllä vielä päättäny, et lopetanko sen Liinalta nyt vai vieläkö jaksan laitumeen asti..

    VastaaPoista
  7. Hanna, kiva että oot saanu parannuksia omaan talliin =)
    Meillä on hankala, kun alunperin talli tehtiin siihen, mihin se nyt sattui olemaan helpoin tehdä ;D Ja kesäkäyttöönhän se alunperin tehtiin! Siitä lähdettiin sitten eristämään seinä ja kattoa ja siinä sitä sitten ollaan ;D

    Laura, kesti pikkusen kauan tuo postausksen teko ;D Tai sitten kun viimein rupesin kirjottaan sitä, niin ei siinä hirmu kauan menny!

    Jaana, sehän se on töissä käydessäkin =/ Mä ratsastin Thalikia otsalampun valossa, onnistui ihan hyvin, kun asennoitui siihen, että se on ainoa vaihtoehto!! Itseasiassa sitten se meni siihen, että viikonloppuna kun ratsasti valoisalla, niin Thalik kyttäs kaikkea xD

    Tanja, ens kesänä sitten ne remppapostaukset ;D

    Kyllä mäkin ymmärrän, että toisten on pakko pitää täyshoidossa hevosta. Mutta kukin tekee niinkuin omaan elämäntilanteeseen sopii =)

    Eikös olekin Hottis hienona =)

    Miia, sun kirjoitusta odottaessa ;D
    Paljonhan tuosta jäi uupumaan, jos olis jaksanu kirjottaa, mut tuli nyt jotain pintaraapasua ainaskin!

    Elämäntapahan tämä hevosteluhomma on, ei tästä irtikään halua ;D

    Jonna, mä itseasiassa Racingin edustajan kans tuosta puhuin viime talvena ja se oli sitä mieltä, et tuollainen paljon kasvava massava hevonen voi ihan hyvin tarvita proteiinia, että sen näkee siitä et siltä rupee massa putoamaan. Ja kun minusta rupes näyttää siltä, että ruuna rupee "kutistuun", niin otin neuvosta vaarin ja hain sitä Proteinia :D
    Nyt yritän siirtää sen Prixiin, eiköhän se ole jo tarpeeks vanha elään ilman Proteinia ;O))

    VastaaPoista